Press ESC to close

Anoma van der VeereAnoma van der Veere onderzoek & journalistiek

In Niigata proberen ze de buitenlandse sake-liefhebber te verleiden. ‘Het is een belangrijk stukje cultuur’

Een jonge vrouw proeft van de sake in Ponshukan. Beeld Anoma van der Veere.

Niigata wil het wereldwijde centrum van de sake worden. Met verschillende brouwerijen, een sake-onderzoeksinstituut én een heus budget voor de wereldwijde promotie van het drankje lijkt dat aardig te lukken.

Anoma van der Veere, 29 december 2023, 22:00

“Als je hier op de knop drukt, komt mijn favoriete sake eruit,” legt Kenji Hara uit. Hij is fervent liefhebber van de Japanse rijstwijn, en is de vloermanager bij Ponshukan, een slijterij in Niigata die bekendstaat om de lange muur aan automaten waar klanten voor 500 yen, omgerekend iets meer dan drie euro, verschillende soorten lokaal gebrouwen sake kunnen proeven. “Hier in Niigata zijn we de grootste drinkers van Japan”, zegt Hara met trots.

De sake uit de regio is niet alleen populair in Japan, maar ook bekend in het buitenland. “Het is een jarenlang proces geweest om de lokale brouwerijen op de kaart te zetten, maar dat is goed gelukt,” zegt Tomomi Duquette, de oprichter van Niigata Sake Lovers, een organisatie die de alcoholische versnapering onder de aandacht van buitenlandse toeristen brengt. “Steeds meer mensen komen naar Niigata speciaal voor de sake.”

Het heilige land van de sake

Japan telt momenteel rond de veertienhonderd sake-brouwerijen die in totaal meer dan twintigduizend unieke producten op de markt brengen. Het drankje kent een lange geschiedenis: in geschriften uit de achtste eeuw zijn er al beschrijvingen gevonden van dronken keizers en drinkliederen. Toch lag het niet voor de hand dat sake zich een weg wist te banen naar de moderne tijd.

Eeuwenlang werd het gebruik van alcohol onderdrukt en was het voornamelijk een privilege van de elite. Gewone Japanners moesten allemaal manieren verzinnen om aan het bedwelmende genotsmiddel te komen: in het geheim brouwden boeren alcoholhoudende dranken uit zoete aardappelen, fruit en gierst.

De Japanse sake die populair is in het buitenland wordt vooral gebrouwen uit rijst, en staat in het binnenland bekend als nihonshu: Japanse alcohol. Voor liefhebbers van nihonshu wordt Niigata gezien als de seichi, het heilige land.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *