
Kazuyuki Minami (links) en Masafumi Yoshida tijdens de ceremonie van hun partnerregistratie. Beeld: Kazuyuki Minami.
In veel Japanse steden bestaat er een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen. Maar dat is symbolisch, en zorgt in de praktijk soms juist voor extra ongemak.
Anoma van der Veere, 11 januari 2022, 13:30
In een rustige woonwijk van de stad Osaka staat het Kano Ziekenhuis. De ingang is omlijst met indrukwekkende hoge pilaren, en in het midden hangt een metersbreed granieten blok met de naam van het ziekenhuis. De statige ingang leidt naar een kleurloze hal met felle witte tl-balken die rijen verkleurde groene bankjes belichten.
Hier kwam Kazuyuki Minami terecht na een zwaar verkeersongeluk. Hij was met de ambulance gebracht, en moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Zijn partner Masafumi Yoshida snelde met de auto achter de ambulance aan toen hij bericht kreeg van het ongeluk. Maar daar wachtte hem een onaangename verrassing.
Sinds 2018 staan Minami en Yoshida – allebei man – geregistreerd als officiële partners, het jaar waarin dat registratiesysteem werd geïntroduceerd in hun woonplaats Osaka. Die registratie heeft niet de status van een huwelijk, maar het bijgaande certificaat zou als het aan de gemeente ligt wel moeten helpen om samen een huis te vinden (vaak een probleem voor homoseksuelen) of elkaar als partners te kunnen bezoeken in het ziekenhuis.
Maar de certificaten hebben geen wettelijke status, en er zijn eigenlijk geen rechten aan te ontlenen, zo ontdekten Minami en Yoshida in de praktijk. Eenmaal uitgeladen op een brancard werd Minami meteen de radiologieafdeling ingeloodst voor een röntgenfoto. Het oordeel: een zware botbreuk in zijn been. Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Minami: “Na het onderzoek kwam een jonge man de kamer inlopen en introduceerde zichzelf als mijn behandelend arts. Na een korte uitleg over de operatie vroeg hij aan me of ik een bloedverwant had die ik wilde inlichten. Ik begreep niet helemaal waarom hij mij deze vraag stelde.” Want zijn partner was er toch?
Geef een reactie